Interjú Reményiné Csekeő Borbálával az Alapítvány gyermekpszichológusával és szakmai vezetőjével az Alapítvány működéséről

Kék vonal bemutatása

A gyermekbántalmazás egy komoly társadalmi probléma, amelynek a kezelésében a civil szervezeteknek, többek között a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnak jelentős szerepe van. Be tudnád nekünk mutatni az Alapítvány céljait és hitvallását?

Igen. A Kék-Vonal munkatársainak az elsődleges feladata a gyerekek és fiatalok meghallgatása, a bajba jutott gyerekek segítése. Azon dolgozunk, hogy az ENSZ definíciója szerinti gyermeki jogok megvalósuljanak Magyarországon. Küldetésünknek érezzük, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőttek a gyerekek mindenek felett való érdekeit képviseljék. Legfőbb értékeink a gyerekközpontúság, a bizalom, az együttműködés, és a felelősség.

A harmonizált európai hívószámokon elérhető a 116 111 Lelkisegély-Vonala, és a 116 000 Eltűnt Gyerekek Vonala. Mindkét számunk ingyenesen, az egész országból, anonim módon hívható. 2009 április 1-je óta a Safer Internet Plus Program keretében működtetjük a 116 111-es számon a Kék Vonal Internet Helpline-t is, ahol fogadjuk az internetbiztonsággal kapcsolatban telefonálók kérdéseit.

Mikor hívhatóak az általad említett telefonszámok?

Éjjel- nappal, a hét minden napján.

Az Alapítvány munkáját közel 100 legfőképpen telefonos önkéntes segíti. Kik és hogyan jelentkezhetnek hozzátok önkéntesnek? Mi az ő szerepük, feladatvállalások az Alapítvány működésében?

Jelenleg sajnos nincs 100 önkéntesünk, pedig szükség lenne rá, hogy minél nagyobb kapacitással fogadjuk a hívásokat. 2015-ben összesen 80 önkéntest foglalkoztattunk. Évente minimum három alkalommal szervezünk vizsgával záródó képzést, amit egy több szintű kiválasztás előzz meg. A jelentkezés és kiválasztás feltételeiről, és az aktuális képzésekről a honlapunkon lehet tájékozódni. A napközbeni ügyeletet a telefonvonalakon, és a chat szobánkban illetve az online érkező levelek válaszolását is önkéntesek végzik, szakemberek szoros támogató – kontrollja mellett.

Kiknek nyújt segítséget az Alapítvány? Milyen jellegű problémákkal fordulhatnak hozzátok a gyerekek, fiatalok?

Minden meghallgatásra vágyó, segítségre szoruló gyereknek szeretnénk segíteni. Beszélgetünk gyerekekkel, amint használni tudják beszélgetésre a telefont, fiatal felnőttekkel és bárkivel, aki egy gyerek ügyében telefonál illetve ír nekünk. A szélesre tárt kapun, leginkább a tizenévesek jönnek be. Elsősorban kapcsolati problémákkal hívnak minket, de a beszélgetésekben minden felmerül, ami egy kamasz életében fontos: szerelem, szexualitás, család, iskola, kortárs közösségek, lelki kérdések – lelki bajok.

Hogyha jól tudom, nagy számban vannak a gyermekbántalmazással kapcsolatos eseteitek is. Hogyan, milyen eszközökkel segít az Alapítvány a bántalmazottakon?

Igen. Ha valaki, akár maga a gyerek vagy egy aggódó felnőtt egy gyerek veszélyhelyzetéről számol be, ami leggyakrabban valamilyen típusú bántalmazás vagy annak gyanúja, akkor a meghallgatáson és az érzelmi támogatáson túl feladatunk a hívóval közösen minden lehetőséget végiggondolva és mérlegelve eljutni odáig, hogy a bántalmazott gyereknek konkrét, személyes segítségre van szüksége. Ilyenkor az válik a céllá, hogy találjunk olyan megoldást, ami esélyt ad a változásra, és a megkeresőnknek is elfogadható következő lépés.  Vannak olyan esetek is, amikor gyors intézkedésre, akár a rendőrség, a mentőszolgálat bevonására vagy biztonságos menedékre van szükség. Ilyenkor a mi legfőbb feladatunk a támogatás és bátorítás, hogy ha valaki már elindult azon az úton, hogy segítséget kér, ne forduljon vissza, tudjon hinni a változásban.

A gyermekbántalmazásról készített interjúnk

hamarosan a honlapunkon lesz olvasható.

 

villő fotóAz interjút készítette: dr. Kundrák Villő
A folyóirat alapítója és főszerkesztője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának a doktorandusza, a Randstad Sourceright fejvadásza. A 2010-11-es tanév során Erasmus ösztöndíjának köszönhetően Madridban, az Universidad Pontificia Comillas de Madrid Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Ezt követően, az ‘SAAS Foundation’ ösztöndíjasaként 2012-ben szerezett jogi diplomát a skóciai University of Abertay ‘European Business Law’ szakán. Ugyanebben az évben a Fondation pour le droit continental ösztöndíjának jóvoltából lehetősége nyílt az Université Paris I Panthéon-Sorbonne Egyetemen jogot hallgatni. Második jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerezte 2014-ben. 2015-ben családi mediátor képesítést szerzett. Franciául, angolul, spanyolul felsőfokú szinten beszél. Országos bajnoki helyezett vívásban, valamint lövészetben. Szabadidejét futással, lovaglással, festészettel és utazással tölti, lehetőleg családjának, barátainak a társaságában.

 

Ádám fotó

A fotókat készítette: Fáczán Ádám
az ELTE-n és részben a lille-i Charles de Gaulle egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait, diplomái szerint bölcsész, nyelvész, tolmács és fordító. Francia-, angol- és orosz nyelvtudását egy informatikai cégnél, munkájában is kamatoztatja, szabadidejében pedig négy éve a fotózásnak él. Autodidakta módon tanulta és tanulja továbbra is a fényképezést.

Érdemes megtekinteni portfólióját: https://flickrock.com/134609939@N07

 

Támogatónk: Diego_fehervar_2