olympic-rings-on-white Már az 1896-ban, Athénban megrendezett első újkori olimpia is hatalmas érdeklődésre tett szert. Napjainkra pedig az olimpia eszmeisége egyedülállóvá vált, mely azon túl, hogy a legnépszerűbb nemzetközi sportesemény, komoly politikai, gazdasági és kulturális tényezőnek számít. Nem véletlen, hogy ciklusról ciklusra a legnagyobb városok versengenek az Olimpiai Játékok megrendezésének elnyeréséért. Számtalan előny mellett azonban, komoly terhet jelent a rendező város és a NOB számára a Játékok finanszírozása.

Figyelemmel kísérve a Rio de Janeiroban megrendezésre kerülő Olimpiai Játékokat, egyre gyakrabban merül fel a kérdés, vajon Budapest mikor rendez Olimpiát?

Az újkori olimpiák történetében fővárosunk most áll a legközelebb ahhoz, hogy elnyerhesse az ötkarikás játékok rendezési jogát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemléletváltozásának következtében ugyanis az olyan közepes méretűnek számító városok, mint például Budapest is eséllyel pályázhatnak a rendezési jogért.

Miért és miben változtatott a NOB az évtizedek óta fennálló politikai szemléletmódon és szabályrendszeren?

A mérhetetlen pompa és felbecsülhetetlen kiadások visszaszorítása érdekében a NOB 2014 decemberében elfogadta az ún. Agenda 2020 programot, melynek fő célja, hogy a jövőben gazdasági és környezeti szempontból is fenntarthatóbbá váljanak az olimpiák. A reformprogram lényege – a korábbiaktól eltérően – az olcsóbb, kisebb és a városfejlesztésbe beépíthető sportesemény lebonyolítása.

Fontos tehát, hogy ne központosított olimpiai faluk épüljenek, hanem a játékokat követően is hasznosítható beruházások és létesítmények valósuljanak meg a rendező városokban.

Az Agenda 2020 a nagyobb metropoliszok mellett, a kevésbé erős városok számára is reális lehetőséget teremt álmaik, – az Olimpia megrendezésének – megvalósítására.

Rio de Janeiro2016 – Tokói2020 – Budapest2024 (?)

Az már biztos, hogy a 2020-ban tartandó nyári olimpiai és paralimpiai játékok helyszíne Tokió lesz. A 2024-es rendező városról pedig 7 évvel az eseményt megelőzően dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

olympia

A nyertes várost jövőre, 2017. szeptember 15-én hirdetik ki.

A reformprogram hatására Budapest is a pályázó városok között szerepel. Jelenleg három európai és egy amerikai város van versenyben. Miután Boston és Hamburg visszalépett, Párizs, Róma, Budapest és Los Angeles pályázik a XXXIII. nyári olimpiai és a XVII. nyári paralimpiai játékok rendezési jogának elnyerésére. Júniusban a NOB pozitívan értékelte Budapest pályázati anyagát, így az első szakaszt sikeresen teljesítette fővárosunk. Újabb fordulat októberben várható, ekkorra kell ugyanis elkészítenie az öt kandidáló városnak a pályázati munka második részét.

Az esélyek latolgatása közben ki kell emelni, hogy Budapesten kívül mindhárom kandidáló város rendezett már Olimpiát. 1900-ban és 1924-ben Párizs, 1960-ban Róma, míg 1984-ben Los Angeles adott otthont a nyári ötkarikás játékoknak. Amennyiben nemcsak szavak és ideák szólnak a változásról, akkor Budapest valóban esélyes a 2024-es olimpia rendezésére.

A megnyerő és precíz pályázati anyag mellett, az állami garancia és a lakosság támogatása is elengedhetetlen a sikerhez.

Hamburggal ellentétben Magyarországon nem tartanak népszavazást az olimpia rendezésének kérdésében.

A lakosság a témában rendkívül megosztott.

Lássuk, hogy milyen indokok miatt!

A támogatók a gazdaság fellendülésének és az ország népszerűsítésének lehetőségét látják, míg az ellenzők az olimpiát követő görög csődre és ezzel párhuzamosan kis országunk túlvállalására hivatkoznak. Az ellentábor úgy véli, hogy Budapestnek túl nagy feladat egy ekkora volumenű esemény lebonyolítása. Sem anyagilag, sem infrastruktúrálisan nincs felkészülve az ország egy esetleges olimpia megrendezésére. Az azonban tény, hogy egy sikeresen megrendezett olimpia a gazdaság, a társadalom és nem utolsó sorban a sportdiplomácia terén is hatalmas előnyöket jelentene Magyarország számára. Ezzel szemben egy sikertelen rendezés óriási károkat tud okozni ugyanezeken a területeken.

Mindeközben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. elszántan dolgozik a NOB és a lakosság támogatásának elnyeréséért. Az egyik ilyen sikeresnek mondható program volt az olimpia napjának előestéjén, a június 22-én megrendezett Fáklyás futás az olimpiáért elnevezésű sportesemény, mely kétségtelenül hatalmas népszerűségnek örvendett. A riói Olimpiára írt dalban az előadó, Deniz és a klipben szereplő olimpikonok és „leendő olimpikonok” is az olimpia népszerűsítését tűzték ki célul. A dal utolsó mondata pedig magáért beszél:

“2016-Rió, 2020-Tokió és váljon valóra az álom, 2024-Budapest.”

dr. Baulusz Bogáta
ügyvéd