Sas Viktória legutóbbi cikkében bemutatta, hogy milyen nyomot hagy az ember lelkén az eltűnt iker szindróma. Jelen írásában pedig választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy vajon milyen jelekből tudhatjuk meg, hogy volt-e ikrünk.

horoscope-639125_960_720Az esetek többségében semmilyen fizikai jele nincsen az ikervesztésnek, mert az iker a terhesség korai szakaszában is felszívódhat. Valószínűsíti az ikervesztést a terhesség alatti vérzés, vagy más rendkívüli esemény, illetve vajúdási, szülési nehézség, komplikáció. Egyetlen egyértelmű fizikai jele van az ikervesztésnek: a dermoid ciszta.

A legerősebb bizonyosságot az ikervesztésről a belső megélés, érzelmi megérintettség adhatja. A túlélő tüneteiből, érzéseiből lehet következtetni arra, hogy van elveszített ikre.

Létezik pár módszer, amivel biztonsággal ki is lehet deríteni, hogy tényleg volt-e, a legegyszerűbb és leghatékonyabb a családállítás. (A családállítás alapvetően azt feltételezi, hogy a szüleinktől, nagyszüleinktől tudunk átvenni olyan lelki nehézségeket, amelyek a saját életünkben ütköznek ki. Mindemellett alkalmas arra is, hogy segítségével saját traumát, többek között az ikervesztést feldolgozzuk.

Mi történik, ha kiderül, hogy volt ikrem?

Van, akinek a tudat önmagában elég ahhoz, hogy teljes életet élhessen, és akadnak olyanok is, akiknek több külső segítségre van szükségük veszteségük feldolgozásához. Első lépésnek a családállítás módszerét javaslom, majd elkezdődik egy egyéni feldolgozási szakasz, ami vagy megy egyedül, vagy pedig érdemes pszichológushoz fordulni, illetve valamilyen testtel vagy módosult tudatállapottal foglalkozó, feldolgozást segítő módszert keresni.

Egy biztos: ez a tapasztalás olyannyira mély tud lenni, hogy gyakorlatilag az egész életet végigkísérheti az iker hiánya. Egy dolog tud megnyugvást adni: elfogadni, hogy így történt. És ha már így történt, ha már a másik nem élhet, csak úgy van értelme ennek a veszteségnek, ha a túlélő valami nagyon jót kovácsol belőle. Legkevesebb, amit tehet, hogy a lehető legjobbat hozza ki az életéből, boldog, és jól él.

Sas Viktória

dsc_6361-2Pszichológus a Károli Gáspár Református Egyetemen végzett 2010-ben.
Elfogadó hozzáállásával, a fókuszolás nevű módosult tudatállapottal dolgozó módszerrel kiegészítve segít visszatalálni az életvezetésükben elakadt embereknek saját, járható útjukra. Az egyént rendszerével, családjával együtt szemlélve is támogatja, a családállítás módszerén keresztül.
Témái a két módszer nézőpontjából szemlélve elsősorban az önismeret, élethelyzetek, párkapcsolat (nagy korkülönbséges kapcsolatok, pártalálási nehézség), és a méhen belüli időszak, illetve születési nehézségek.
Honlapja: www.azembercsaladja.hu