Mindannyiunk életének egyik – talán legfontosabb – szegmense, hogy megtaláljuk párunkat, akivel megoszthatjuk mindennapjainkat, és megélhetjük az intimitást. Azonban gyakran követünk el olyan hibákat, amik idővel veszélyeztethetik az áhított kapcsolatot, és akár a végét is jelenthetik. Ezért lássunk néhány egyszerű trükköt, amivel feldobhatja szerelmi életét! Mert ki ne szeretne egy boldogabb párkapcsolatot?

1. Törődés

Megmutatnia a párjának, hogy törődik vele, olyan egyszerű, mint kinyitni egy ajtót vagy megfőzni az ebédet, de ezen kívül mindezt szavakba is kell öntenie! Néhány ember sosem mondja ki azt a szót, hogy „szeretlek”, ami rosszul érintheti a másikat, ezért próbálja megtalálni a módját annak, hogyan tudathatja párjával, hogy szereti. Számíthasson Önre gyakrabban, és alkalomtól függetlenül kedveskedjen neki! Ez igazán nem kerül nagy erőfeszítésbe. Ha társaságban vannak, mindig érezze egy-egy pillantásból, mozdulatból, hogy figyel rá, még akkor is, amikor nagy a nyüzsgés.

c5cjbc9srjkpysmtzfbj_dsc_7452

2. Figyelmesség

Néhányan azt hihetik, hogy ez eltúlzott gondoskodást jelent. Figyelmesek akkor vagyunk, amikor valami olyat is megteszünk, ami nekünk akár kényelmetlenséggel jár, csak azért, hogy a párunk érezze, szeretjük. Egy ilyen gesztus pedig többet mond minden szónál. Találkozáskor egy szál virág soha nem megy ki a divatból. Névnap, születésnap alkalmából pedig nincs szükség drága ajándékra, a kedvenc csokija, vagy egy reggeli üzenet egész biztosan feldobja párunk napját.

3. Kommunikáció

A kommunikációra való vágy és hajlandóság minden sikeres párkapcsolatban kiemelkedően fontos – minden kétséget kizáróan ez a legfontosabb. Mivel az ember számos módon képes kommunikálni, nincs mentség arra, hogy ne beszélje meg a problémáit a párjával. Ha valami bántja Önt, ne söpörje a szőnyeg alá! Az sem mindegy, mikor és hogyan beszélnek. Fontos, hogy négyszemközt legyenek, és lehetőleg olyankor kerítsen rá sort, amikor egyikkőjüknek sincs halaszthatatlan dolga. Lényeges dolgokat soha ne SMS-ben közöljön!

4. Kompromisszum

A kompromisszumkészség megfizethetetlen egy párkapcsolatban. Ha azt gondolja, mindennek úgy kell lennie, ahogyan Ön szeretné, akkor semmi sem lesz Önnek elég; az élet egyszerűen nem ilyen. Azzal, hogy kompromisszumra törekszik, megelőzheti a veszekedéseket, és bár lehet, így nem kap meg mindent, amit akar, de az biztosan meglesz, amire szüksége van. Biztos, hogy jó érzés, ha folyton érvényesíti az akaratát, és közben azt látja, a párja kedvetlenül teszi, amit elvár tőle? Hadd legyen időnként úgy, ahogyan ő szeretné, még akkor is, ha Önnek épp nem ez a legtökéletesebb.

photo-1473073957860-e6eb51b91b47

5. Bizalom

Biztosnak kell lennünk abban, hogy a párkapcsolatunk jól működik, és, hogy a párunk szeret bennünket; ez belénk van kódolva. A máshoz való tartozás érzése nélkül Ön nem tud fejlődni és szárnyalni, a vágyai pedig mindig elérhetetlenek maradnak. Méltatlan dolog veszélyeztetni a kapcsolatát egy összezörrenés miatt. Ehelyett inkább bízzon az Önök közt lévő kötelékben, és ismerje fel, hogy lehet más véleménye anélkül is, hogy ellenszenvesen viselkedne. És vigyázzon: a párja bizalmát csak egyszer játszhatod el.

6. Jólét

Sokkal könnyebben érezheti magát kellemetlenül a párja Ön miatt, mint az gondolná, melyet sokszor nem is szándékosan tesz. Ha egy kicsit ingerült, és nem tud rajta uralkodni, az vissza fog köszönni az Ön hangszínében, a viselkedésében, a tetteiben, ami miatt a szerelme kellemetlenül érezheti magát. Fejezzék be egymás büntetését, és inkább szeressék a másikat! Tegyenek meg mindent, amit csak tudnak, hogy kiegyensúlyozott életük legyen. Az idő túl értékes ahhoz, hogy rosszkedvre fecséreljék, csak azért, mert a másik épp mérges Önre. Különösképpen, ha nem is egymásra mérgesek, csupán a napi stressz csapódik le éppen az együtt töltött idő alatt. Érdemes valami könnyed lazítással útjára bocsátani a rossz hangulatot, még mielőtt az végképp tönkre teszi a nap hátralévő részét.

7. Becsben tartás

A becsben tartás érzése – hogy Ön a legfontosabb ember a társa életében – idővel erősíti az Önök közt lévő köteléket, mert értékelik és elfogadják egymást. A tudat, hogy a párjának Ön mindennél többet jelent, mérhetetlen erővel szolgálhat. És persze fordítva is igaz: számára is boldogító érzés megtapasztalni, hogy azon túl, hogy mindig számíthat Önre, a puszta jelenléte is örömmel tölti el Önt.

couple-498484_960_720

8. Buzdítás

Mikor épp nehéz időszakban vagyunk, egy ösztönző személy bármilyen problémával segíthet megbirkózni, hogy aztán újra talpra állhassunk. Az élet könnyebb, ha a párja azt mondja, Ön elérheti a céljait. A nehéz helyzetekben elég, ha felidézi az arcát, a hangját, és máris erőt ad. Ha arra gondol, mennyire fog örülni, amikor elmeséli majd neki, hogyan sikerült felülkerekedni a nehéz pillanatokban, már érzi is az energiát, ami a megoldás felé visz.

Temesvári Ádám

az Eszterházy Károly Egyetem anglisztika szakos hallgatója. 2014-ben művészeti szakírói, 2015-ben pedig ráépülően forgatókönyv- és drámaírói végzettséget szerzett a Színház és Film Intézetben. Ezt megelőzően és ezzel párhuzamosan a Best-Work iskolában végezte el a pszichológiai és szexuálpszichológiai asszisztensi képzést.