buddhist-737275_960_720

A spiritualitást nehéz egy mondatban megfogalmazni, sokrétű, bonyolult fogalom, mely minden személy számára mást jelenthet, máshogy viszonyul hozzá és a spiritualitási szintünk is eltérő lehet. Ha általánosan akarnánk a fogalom lényegét megfogni, akkor azt mondhatjuk, hogy egy nálunk magasabb dologhoz való kapcsolódás vágyát takarja.

Kutatási eredmények szerint a magasabb spiritualitással jellemezhető személyek rengeteg pozitívummal számolhatnak: ellenállóbbak, boldogabbnak vallják magukat, sikeresebbek a családi életük tekintetében és kisebb az esélyük a depresszióra, valamint öngyilkosságra. A különbségek hátterében több okot feltételezhetünk, melyek közül az egyik a meditáció használata a stressz csökkentése céljából. Emellett erősebb a közösséghez való tartozás-érzésük, hajlamosabbak többet adományozni, vagy önkéntes munkát vállalni.

Oxitocin és spiritualitás

Egy 2016-as kutatás eredményei magyarázatot adhatnak a különbségekre. A bizalom, a kötődés és az újabb vizsgálatok szerint az empátia szempontjából kiemelten fontos oxitocin nevű anyag a spiritualitásban is szerepet játszhat. Az oxitocin továbbá fontos a szexualitás, a szülés és a szoptatás terén is.

Az említett kutatást 83 középkorú férfivel végezték, akiket két csoportra osztottak. A kísérleti csoport tagjai oxitocint kaptak, míg a kontrollcsoport placebot. Emellett genotípus vizsgálatot is végeztek az oxitocin szempontjából két fontos génnel kapcsolatban (OXTR, CD38).

light-265743_960_720

A spiritualitást két önkitöltős teszttel mérték a kísérlet során és a kísérlet után 1 héttel. Az első teszt a résztvevők saját spiritualitásfogalmára hagyatkozva egy kérdésből állt, vagyis, hogy mennyire tartják fontosnak az életükben a spiritualitást. A második teszt pedig a Spirituális Transzcendencia Skála volt.

Az eredmények szerint közvetlenül az oxitocin bevitelét követően, és a vizsgálatot követő héten is jelentős különbség volt a két csoport között. Azok a résztvevők, akik oxitocint kaptak nagyobb valószínűséggel nyilatkoztak úgy, hogy a spiritualitás fontos az életükben, valamint úgy tartották, hogy az életüknek értelme, célja van. Továbbá nagyobb mértékben érezték összekapcsolódottnak magukat a többi élőlénnyel. A kutatás magába foglalt egy vezetett meditációt, melyen minden kutatási alany részt vett. A kísérleti csoport tagjai több megélt pozitív érzelemről számoltak be (áhítat, hála, remény, szeretet, nyugalom, inspiráció). A genetikai vizsgálat alapján eltérést találtak a CD38-as gén esetében is, mely a kiválasztásért felelős.

Rendkívül izgalmas felvetésről van szó, de fontos szem előtt tartanunk, hogy az eredmények nem általánosíthatóak, mivel csak férfiak szerepeltek a kutatásban. Az oxitocin hatását vizsgáló kutatási eredményekből tudható, hogy vannak nemi különbségek, azonban még további vizsgálatok szükségesek ezen a területen is. Fontos limitáció, hogy a spiritualitás fogalma is rendkívül sokféle lehet. Viszont egyre több a bizonyíték, hogy az emberek biológiailag és kognitív szinten is fogékonyak a spirituális élményekre.

Kiss Anna

kissannaKlinikai szakpszichológus-jelölt, autogén tréner, gyógypedagógus. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte klinikai- és egészpszichológia szakos pszichológus, valamint gyógypedagógus diplomáját. 2016 óta a Nyírő Gyula Kórház-OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ pszichológusa.

 

 

Felhasznált Irodalom:

  1. Koenig, H.G. (2016). Association of Religious Involvement and Suicide. JAMA Psychiatry, 73(8), 775-776.
  2. Miller, L., Bansal, R., Wickramaratne, P., Hao, X., Tenke, C.E., Weissman, M.M.,  Peterson, B.S. (2014). Neuroanatomical Correlates of Religiosity and Spirituality. JAMA Psychiatry, 71(2), 128-135.
  3. Smith, G.A., Sciupac, E.P., Mohamed, B. (2016). Religion in everday life. Pew Research Center.
  4. Rilling, J.K., DeMarco, A.C., Hackett, P.D., Chen, X., Gautam, P., Stair, S., Haroon, E., Thompson, R., Ditzen, B., Patel, R., Pagnoni, G. (2014). Sex differences in the neural and behavioral response to intranasal oxytocin and vasopressin during human social interaction. Psychoneuroendocrinology, 39, 237-248.
  5. Van Cappellen, P., Way, B.M., Isgett, S.F., Fredrickson, B.L. (2016). Effects of oxytocin administration on spirituality and emotional responses to meditation. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 1-9.