Sokszor úgy érzed, hogy bizonyos ingerek által telítődsz? Könnyen átveszed más emberek hangulatát, legyen az pozitív vagy akár negatív? Nagy társaságban úgy érzed, hogy bárcsak egy pár perce egyedül lehetnél? Fokozottan empatikus vagy? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél érdemes kitöltened a cikk végén lévő kérdőívet. Azonban ajánlom, hogy előbb olvasd el az írásomat, hogy többet megtudhass önmagadról!

photo-1467615089689-3ee02096e0f7

A szuperérzékenység egy olyan jellemvonás, amelyet először egy amerikai kutatónő, Dr. Elaine Aron írt le, – aki bevallása szerint maga is szuperérzékeny. Ez a vonás nem keverendő össze az extraverzió-introverzió dimenzió, introvertáltság fogalmával. Azonban a két fogalom között van némi átfedés, ugyanis a szuperérzékeny egyének körülbelül 70 százaléka, feltehetően introvertált is.

Tekintsünk egy kicsit a tudomány segítségével a szuperérzékenység (hipersensitivity) fogalma mögé, hogy jobban megérthessük, hogy mit is jelent ez valójában.

Kutatók azt találták, hogy az emberek 15-20 százaléka sorolható a szuperérzékeny kategóriába. Ők azok az egyének, akiknek az idegrendszere jobban érzékeli a különböző ingereket (pl.:látás, hallás, tapintás útján). Ők azok, akik az érzelmeket mélyebben átélik és fejlettebb az empátiás készségük is. Inkább jellemző rájuk a megfigyelő szerep és az, hogy csak ezután indítanak el cselekvést. Sokszor érzelmileg és fizikailag is rosszul érzik magukat, ha az ingerek meghaladták a számukra  optimális szintet, – ami náluk lejjebb helyezkedik el az átlaghoz képest (Aron,1996). Mindezen jellemzők mögött tehát idegrendszeri okok találhatóak.

A szuperérzékeny egyének ellenőrző rendszere azért erősebb, mert a legtöbb helyzetben rengeteg inger éri őket, amit fel kell dolgozniuk. Természetesen lehet valakinél mindkét agyi rendszer nagyon erősen aktív. Ez okozza a szuperérzékeny egyének közötti különbségeket.(Pl.:lehet valaki nagyon érzékeny és egyszerre szeretheti az új dolgok felfedezését is, de ő valószínűleg ezt óvatosabban csinálja majd, mint egy kevésbé érzékeny ember.)

Aron (1996) kutatásai során megállapította, hogy a szuperérzékeny személyek általában a következő tulajdonságokkal rendelkeznek: jó intellektuális képességek, nagy képzelőerő, kreativtiás, jó problémamegoldó képesség, kitartás, tudatosság, fejlett empátia és intuíció, tárgyilagosság és analitikus gondolkodás.

Felgyorsult világunk azonban nem mindig kedvez a szuperérzékeny embereknek, akiknek több időre és elmélkedésre lenne szükségük testi-lelki egyensúlyuk fenntartásához.

photo-1450297166380-cabe503887e5

Mint mindén éremnek, ennek is két oldala van, a sok pozitívum mellett, azonban a szuperérzékenyek úgy érezhetik, hogy sokszor nehezebb megélniük a hétköznapokat. Ez akkor fordulhat elő, ha felborult az egyensúlyi állapotuk. Így fokozottabban oda kell figyelniük arra, hogy hogyan állítják helyre az egyensúlyukat, ha bizonyos ingerek által (pl.:zaj, munkahelyi stressz, nagyváros ingerei) túlterhelődnek.Ehhez mindenki saját maga találhatja meg a megfelelő eszközöket. Ez lehet pl.: egy meditáció, vagy jóga óra, vagy bármilyen olyan tevékenység, ami az egyént lelassítja és ezáltal segíti a többletingerek feldolgozását.

A szuperérzékeny egyének sokszor beleeshetnek abba a hibába, hogy saját szükségleteiket figyelmen kívül hagyva másokra jobban odafigyelnek és ezáltal túlzottan önfeláldozókká válnak. Ha ez rendszeresen előfordul, akkor érdemes ezen tudatosan változtatni akár egy szakember segítségével. Aki rávilágíthat azokra a sémákra, – azaz gondolati és viselkedéses elemekre, amik ilyenkor automatikusan bekapcsolódnak és a fókuszt újra átterelheti az egyén szükségleteire, mások szükségletei heylett.

Evolúciós szempontból nagyon hasznos az olyan egyéneknek a fennmaradása, akik fokozottan empatikusak és a többi egyént segítik. Ők azok a személyek egy közösségen belül, akik biztosan gondolkoznak mielőtt cselekednének. Ők azok, akik hamarabb észreveszik a veszélyeket és ezekre figyelmeztetik a többieket, akik így gyorsan el tudják hárítani azokat. Ez a két szemléletmód (a cselekvő és a gondolkodó) persze együtt a leghatékonyabb, tehát a társadalomnak mindkettőre ugyanúgy szüksége van. Azonban a szuperérzékeny egyének szempontjából rendkívül fontos a megfelelő egyensúly fenntartása, nehogy a mindennapi életben háttérbe szoruljanak.

Az alábbi linken lévő tesztet kitöltve megtudhatod, hogy szuperérzékeny vagy-e?

https://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/

thumbnail_10914942_973668819328011_613058077107865594_o1Mirk Zsófia pszichológus

Az ELTE Személyiségpszichológia szakirányán szerezte meg pszichológusi diplomáját kitűnő minősítéssel, 2011-ben. Olyan felnőttekkel foglalkozik a pszichológiai tanácsadás keretein belül, akik életük valamelyik szakaszában elakadtak és ezért egy objektív szakember segítségére van szükségük. Vagy éppen az önismeretük gazdagításához keresnek egy segítőt. Minden esetben egyénre szabott módszereket használ, sokszor dolgozik imaginatív technikákkal, mint például a relaxáció. Magánrendelésén egyaránt foglalkozik gyermekekkel és szüleikkel is. A gyermekekkel való pszichológiai foglalkozásokon főként játékterápiával dolgozik.
A „Jog és pszichológia” folyóirat számára elsősorban stresszkezelés, önismeret, szuperérzékenyég és gyermekpszichológiai témákban készít írásokat, melyek az Ön nézőpontjához, élettapasztalatához, gondolkodásmódjához friss szempontokat adhatnak, és új perspektívákat nyithatnak meg.
honlapja: www.mirkzsofia.hu