Egy amerikai felmérés szerint a hajléktalan ambulanciákon megfordulók 55%-a lelki bajok miatt keresi fel az orvost. Ez az arány Magyarországon is hasonló. Bár a hajléktalan emberek rengeteg testi problémát is hordoznak, mégis úgy tűnik dominál sorsukban a lelki szenvedés.

Homeless and cold

A hajléktalan lét folyamán csökken az önértékelés. A munkanélküli lét szociális elszigetelődéssel, valamint szélsőséges bizonytalansággal társul. A régi kapcsolatok megszakadnak, a társadalom pedig kizárja soraiból, megalázza a hajléktalanná vált embert. Ráadásul a mindennapi megélhetés komoly problémává válik, ezáltal egy állandó súlyos stressz   uralkodik el a hajléktalanon A lelki bajok között szerepel a depresszió, szorongás, csökkent önértékelés, alkoholizmus, pszichopathizálódás, schisophrenia, epilepszia. A hajléktalan életmódhoz ezen okokból kifolyólag csak a személyiség feladásával lehet alkalmazkodni. A korábbi igényeket, célokat, értékeket mind fel kell adni, magát az önértékelést, előbb-utóbb a belső erkölcsi szabályokat is.

A súlyos stressz oldása gyakran  az agresszó kiélésével és sok esetben  az alkohol segítségével történik.Az egyén kívülállóvá válik, ezért gyakran úgy érzi, hogy a társadalom szabályai már nem vonatkoznak rá, mivel annak tagjai kirekesztették őt maguk közül. Mindenképpen stigmatizált állapot ez, súlyosan megbélyegzett, alárendelt, kitaszított.

homelessparis_7032101

A rehabilitációhoz ilyen esetekben ezért pontosan azok a készségek és személyiségvonások kellenének, amelyek leépülnek a szélsőségesen bizonytalan helyzetben-pl. az önértékelés, az én-erő, a kreativitás. Tehát a cél ezeknek a vonásoknak a megtalálása, újraépítése.

Mivel a hajléktalanokat nehéz csoportban kezelni, ezért célszerű, hogyha a pszichés rehabilitáció egyéni foglalkozások során történikhiszen a hajléktalan létet a hajléktalanok szégyenletesnek itélik meg, ezért a többi hajléktalannal körbevéve nem tudják és nem is akarják azt felvállalni.

Dr. Macho Adrienn

Pszichiáter és pszichológus

Honlapja: https://www.lelki-egeszseg.hu/

ma1