A párkapcsolatoknak talán az egyik legnagyobb nehézsége, hogy időről időre hogyan tudjuk a közös igényeinket összehangolni és hogyan tudunk egy közös jövőképet kialakítani, egy közös identitást formálni. Miképpen tudjuk ezt megtenni?

baktay

Baktay Miklós: Élmények segítségével. Az élmények a párkapcsolat vagy bármilyen más kapcsolat kötő anyagai. Még a korrupciónak is az élmény a kötőanyaga. Meggyőződésünk, hogy élményekkel lehetséges az emberi kapcsolatok javítása vagy létrehozása, Ezért táptalajt, melegágyat készítünk elő az élményeknek, remélve azt, hogy kialakulnak olyanok, amelyek életre szóló kapcsolatokat hoznak létre, vagy például annak idején a párkapcsolatot létrehozták. Az élmény sokszor csak egy apróság. Például egykori évfolyamtársak, akik jót tudnak mulatni azon, hogy valamelyik professzornak hogyan adtak egy kis tüskét vissza a sok vegzálás miatt, életre szóló elkötelezettséget, meghittséget éreznek egymás iránt.  Szóval az élmények életre összekötő kapcsok, ragasztó anyagok, valójában ezek okozzák az érzelmi azonosulást, és az érzelmek hozzák a döntést.

Az Önök által kifejlesztett élmény terápiás módszer lényege miben rejlik?

Baktay Zelka: Egyszerűen azt jelenti, hogy, amit a válóságban megfigyeltünk, ami működik, azt modellezük a terápiák során. Persze garantálni nehéz, hogy egy helyzetből, egy cselekvésből, csínyből valódi élmény szülessen. Meg tudjuk azonban teremteni az élmény létrejöttének feltételeit, és ami nagyon fontos ezután, hogy felismerjük, amikor megszületett, Építsünk rá. Onnan lehet felismerni az élményt, hogy ketten vagy többen összehangoltan vagyunk egy állapotban, és hogy ez az összehangoltság nem csak azt jelenti, hogy lelkileg össze vagyunk hangolva, vagy, hogy ugyanúgy gondolkodunk, hanem van egy fiziológiai, testi összehangoltság is. Tehát például nagyon röhögünk, vagy megijedünk, aztán megkönnyebbülünk. Ilyenkor történik valami olyan testi változás, ami a körülmények, illatok, fények, színek, hangok és mozdulatok együttes eltárolódását, egy totális kép, mondhatnám műalkotás létrejöttét eredményezi. Akik részesei voltak ennek az élménynek, később ugyanarra asszociálnak majd egy hang, forma, vagy éppen illat hatására. Ezek a kapcsolat kötőanyagai, ilyeneket próbálunk mesterségesen előállítani.

Tudnának esetleg egy olyan konkrét példát mondani, ami segített a párokat összehozni?

Baktay Zelka: Ezek az élmények nagyon egyediek, ezért mindig az adott párkapcsolatnak a kamaszkorára, a pároknak az ismerkedési idejére szabjuk a rekonstruálásukat is. Szerintem a legjobb, ha saját példát mondunk. Volt olyan időszak, amikor A szeretők könyvünknek a borítóját csináltuk, amelyen Miklós áll középen én pedig kétoldalt. Az egyik oldalon egy fekete rövid hajú parókában, a másikon egy hosszú vörösben voltam. Amikor megvettük ezt a vörös parókát, akkor elmentünk a mi szokásos kis szaki boltunkban, ahol csavarokat, meg műszakicuccokat szoktunk venni. Engem a boltban némileg ismertek már.

zelka1

Amikor bementünk, a vörös parókában voltam, Miklós pedig a szokásos külsejével. Igyekeztem nem nagyon odafordulni az eladók felé, csak, hogy kicsit lássanak. Miklós pedig mondta az eladóknak, hogy csavarokért jött. A szakik erre azt válaszolták, hogy: „Aha csavarozunk, csavarozgatunk…”. Mire Miklós azt válaszolta, hogy: „igen, az oviban kell az asztalokat megerősíteni…”. Egy eszméletlenül izgalmas élmény volt, hogy azok, akik egyébként is ismernek és elfogadnak minket, engem nem ismertek meg, viszont Mikit sem akarták elárulni, a helyzet pedig nem volt egyértelmű. Melyik feleség hallja azt, hogy hogyan reagál a többi férfi, amikor azt hiszik a férjéről, hogy a szeretőjével van ott? Jó történet, nekem nagyon nagy élmény volt ezt hallani, azóta is szeretünk oda járni.

És mi kell a közös identitás kialakításához az élményeken kívül?

Baktay Miklós: A közös identitás az egy közös én. Annak kialakításához az kell, hogy minél több felületen tudjunk közös ént alkotni. Az élményeken kívül van még három másik dimenzió is: az érintés, a gondoskodás, és a megélhetés. Ha ezekben együtt tudunk működni, akkor az egy jó nagy felület, amely fedi a közös ént. Az érintésen, a gondoskodáson, a megélhetésen és a társas dimenziókon belül is elsősorban az együttműködés a lényeg.

dr. Kundrák Villő

AAEAAQAAAAAAAAX7AAAAJDYzMzFlY2JkLWZmMzItNGUzMC05ZTU3LTA4MTc1ZGUzNzJkMgA folyóirat alapítója és főszerkesztője, a Randstad Sourceright fejvadásza. A 2010-11-es tanév során Erasmus ösztöndíjának köszönhetően Madridban, az Universidad Pontificia Comillas de Madrid Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Ezt követően, az ‘SAAS Foundation’ ösztöndíjasaként 2012-ben szerezett jogi diplomát a skóciai University of Abertay ‘European Business Law’ szakán. Ugyanebben az évben a Fondation pour le droit continental ösztöndíjának jóvoltából lehetősége nyílt az Université Paris I Panthéon-Sorbonne Egyetemen jogot hallgatni. Második jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerezte 2014-ben. 2015-ben családi mediátor képesítést szerzett. Franciául, angolul, spanyolul felsőfokú szinten beszél. Országos bajnoki helyezett vívásban, valamint lövészetben. Szabadidejét futással, lovaglással, festészettel és utazással tölti, lehetőleg családjának, barátainak a társaságában.

Fotók: dr. Szabó Levente

levente