Magyarországon az állami áldozatsegítés mellett civil segítő szervezetek is tevékenykednek az áldozatvédelem terén. Ezen civil szervezetek egyike a FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület, amely a kelet európai országok között elsőként alakult a nyugat-európai áldozatvédő szervezetek mintájára 1989-ben és 1992 óta az Európai Áldozatvédő Szervezet aktív tagja.

wallet-1013789_960_720

A magyar Fehér Gyűrű felvállalt feladata, hogy konkrét és közvetlen támogatást adjon, valamint segítséget nyújtson a bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak, anyagi, jogi, lelki és egyéb formában, továbbá, hogy kiálljon és fellépjen a sértettek érdekeinek védelmében.

Az egyesület tagsága nyitott, örömmel látja azon érdeklődőket, akik egyetértenek a szervezet célkitűzéseivel.

A Fehér Gyűrű munkatársai több nyelven beszélő, képzett szakemberek, akik különböző típusú  segítséget nyújtanak a rászoruló áldozatoknak:

  • emberi vigaszt,
  • tájékoztatást a törvényi eljárások folyamatáról,
  • díjtalan pszichológus/mentálhigiénés szakember általi konzultációt,
  • a hatóságoknál történő eljárásban,
  • más szervezetek, illetve intézmények által nyújtott támogatás közvetítésében.

Mindemellett az Egyesület lehetőséget biztosít díjtalan jogsegélyszolgálat, valamint díjtalan mediáció igénybevételére, a szorult helyzetben lévők számára pedig indokolt esetben anyagi támogatás (rendőrségi feljelentéshez kötött) nyújt.

Az egyesület a hazánkban áldozattá vált külföldiek számára is segítséget nyújt az Európai Unió áldozatvédelmi elvárásainak megfelelően. A fentieken kívül többek között segít az ellopott úti- vagy személyes okmányok pótlásában, a rokonokkal, barátokkal, ill. országuk külképviseletével való kapcsolatfelvételben, tájékoztatást nyújt a magyar büntetőeljárás folyamatáról, segítséget nyújt a hatóságoknál történő eljárásban.

A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület elérhetőségei:

Címe: Budapest, Szent István krt. 1.

Telefonszáma: (1) 312 2287

Szerző: FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület