Kevesen tudják, hogy az alkohol- vagy szerfüggésen, illetve a szexfüggőségen, vagy éppen játékszenvedélyen kívül létezik társfüggőség is, amely ugyanolyan mértékben meg tudja keseríteni az elszenvedője életét, mint bármely függőség, csak talán kevésbé feltűnően.

Mi is az a társfüggőség?

A társfüggőség, más néven kodependencia egy olyan személyiségzavar, amiben a függő fél egy másik embertől, leggyakrabban párjától függ, feladva saját életét, érdekét, véleményét, alárendelődve neki. Mértéke teljesen egyedi: van, aki egy egész életet leél társfüggőségben, anélkül, hogy tudatában lenne, és van, aki bizonyos viselkedésformáktól szenved csupán, amelyek boldogtalanná teszik őt és kapcsolatait.

A társfüggőségben szenvedők tehát túl sokat adnak bele kapcsolataikba, azt gondolva, hogy azok ettől fognak működni, azonban pont az ellenkezője szokott történni: a kapcsolatban felborul az adok-kapok egyensúlya, és előbb-utóbb a másik fél „elmenekül”, mert nem tudja viszonozni partnere túladását.

Ez sokszor arra vezethető vissza, hogy a társfüggő kisebbségi érzésektől szenved: nem gondolja magát elég jónak, értékesnek, ezért szüksége van mások „jóváhagyására” gondolkodását, érzéseit, viselkedését illetően. Félelemtől vezérelve igyekeznek megfelelni másoknak, hogy elkerüljék a konfliktusokat, amelyek véleménykülönbségből fakadhatnak.

A társfüggőség gyakran a gyerekkorban elszenvedett családi nehézségekből fakadó, a későbbi kapcsolatokra kiható deficit.

Hova fordulhat, aki magára ismer?

Pszichoterapeutához

Érdemes a rosszul berögzült mintákat egyéni, vagy csoportos kereteken belül feldolgozni, fényt deríteni a múltban gyökerező okokra, és új viselkedésmódokat kidolgozni terapeuta segítségével.

A 12 lépéses önsegítő csoporthoz, azaz a Névtelen Társ- és Kapcsolati Függők csoportjához – CODA (Co-Dependents Anonymus)

Minden függőségre kidolgoztak az Anonim Alkohokisták önsegítő csoportjához hasonló csoportokat, ahol a csoporterőt, és a 12 lépéses programot felhasználva, saját történeteiket osztják meg egymással a társfüggők. A közös pontok, tapasztalatok, és a közös cél nagyon nagy erőt ad a tagoknak, hogy változtassanak viselkedésükön. Ráadásul ez a legköltséghatékonyabb megoldási javaslat, terápia mellett, vagy anélkül is javasolt. Érdemes 6 alkalmat kipróbálni, mielőtt eldöntenéd, hogy ez valóban jó-e…

Családállító szakemberhez

Van, hogy a társfüggőség a családi generációkon keresztül már régóta átívelő probléma, ugyanúgy, ahogy akár az alkoholizmus “divat” lehet a családban. Itt például alkoholisták társai, illetve alárendelődő, szolgalelkű felmenők után érdemes kutatni. Ha ez fennáll, érdemes a családállítás módszerét segítségül hívni, hogy ki tudj lépni a családi lojalitásból, és merj más lenni, mint ők.

Sas Viktória

vikiPszichológus a Károli Gáspár Református Egyetemen végzett 2010-ben.
Elfogadó hozzáállásával, a fókuszolás nevű módosult tudatállapottal dolgozó módszerrel kiegészítve segít visszatalálni az életvezetésükben elakadt embereknek saját, járható útjukra. Az egyént rendszerével, családjával együtt szemlélve is támogatja, a családállítás módszerén keresztül.
Témái a két módszer nézőpontjából szemlélve elsősorban az önismeret, élethelyzetek, párkapcsolat (nagy korkülönbséges kapcsolatok, pártalálási nehézség), és a méhen belüli időszak, illetve születési nehézségek.