Barion Pixel
Könyvajánló - Shannon Thomas: Gyógyulás a rejtett bántalmazásból
2020. szeptember, 20. írta
Könyvajánló - Shannon Thomas: Gyógyulás a rejtett bántalmazásból
dr. Kundrák Villő



Nagyon ajánlom annak, akit érdekel a téma, Shannon Thomas: Gyógyulás a rejtett bántalmazásból című zseniális könyvét.

A szerző kiemelt szakterülete a bántalmazásból való felépülés. Traumatúlélő sorstársként nagyon empatikusan áll a témához és az érintettekhez, és különösen jól átlátja, hogy milyen pszichés mechnizmusok zajlanak le egy bántalmazás során. (Szerintem senki nem t udja olyannyira átérezni a bántalmazás okozta traumát, mint egy másik túlélő, talán ezért is sikeredett számomra ennyire kiemelkedőre a műve.)

A könyv nagyon jól felépített, elsőként részletesen körülírja a bántalmazás jellemzőit (kik, miért, hogyan okoznak károkat), ír a túlélők közös ismertetőjegyeiről, majd a könyv további kétharmadában rendszerezetten leírja a bántalmazásból való felépülés 6 szakaszát (kétségbeesés, ismeretszerzés, felébredés, elhatárolódás, helyreállítás, fenntartás). Ez a hat lépcsős folyamat a szerző szerint a bántalmazás körülményeitől függetlenül minden hasonló esetben megfigyelhető.

A témában - többek között - Tisza Kata: Most című könyve is fantasztikus, Shannon Thomas könyve viszont nekem azáltal, hogy nagyon közérthető és gyakorlatias, még többet nyújtott. Ráadásul a szerkesztését is nagyon szerettem.


A könyvklubhoz itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/1929819653916705