Barion Pixel
Hogyan találjam meg a hivatásom?
2021. január, 25. írta
Hogyan találjam meg a hivatásom?
dr. Kundrák Villő

A pályaválasztás életünk egyik legfontosabb kérdése. A számunkra megfelelő hivatás megtalálása azonban nem mindig könnyű feladat. Ez nem is csoda. Gondoljunk csak a fontos döntéseinkre. Mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő albérletet, hány másik lakást tekintünk meg és járunk körbe tüzetesen? Mielőtt megtaláljuk a társunkat, hány emberrel ismerkedünk meg? A pályaválasztásnál azonban korlátozott információ alapján, egy jó időre csak egyszer X-elünk.

A karrier egyik fő funkciója, hogy az embernek legyen lehetősége megvalósítania önmagát. Ebből következő a kérdések következnek Kundrák Villő karrier tanácsadó szerint: tulajdonképpen mit is akarunk megvalósítani? Melyik tulajdonságainkat akarjuk ehhez használni? Milyen környezetben, kikkel akarunk együtt dolgozni? Milyen problémákon?[1]




A sikeres pályaválasztás kulcsa az önismeret. Vegyünk alapul négy alapvető, ám egyáltalán nem egyszerű kérdést.


1. Mik az erősségeid?
Ahhoz, hogy közelebb kerülj saját magad feltérképezéséhez, gondold végig, hogy mi az, amiben kilógsz a sorból. Tegyük fel, nagyon jó logikával rendelkezel, jól számolsz és szeretsz matematikai problémákat megoldani. Vagy kiváló a kommunikációs készséged, empatikus vagy és másokkal könnyen teremtesz kapcsolatot? Ha ez megvan, akkor vedd sorra a sikertörténeteidet. Mik azok a tulajdonságaid, amelyek sikerhez vezettek az egyes helyzetekben?


2.  Mi érdekel? Milyen tevékenység közben kerülsz flowba? 
Csíkszentmihályi Mihály szerint, akkor tudjuk a flow állapotát elérni, amikor olyan, számunkra élvezetes tevékenységet végzünk, ami a képességeink alapján megfelelő kihívást jelent a számunkra. A flow tulajdonképpen egy olyan tudatállapot, amikor megszűnik körülöttünk a külvilág, mert minden érzékszervünkkel teljesen elmélyülünk abban, amit éppen csinálunk. [2] Te mikor éred el ezt az állapotot?

3. Milyenek a karrierrel kapcsolatos elképzeléseid? 
Nagyon fontos tudni, hogy amikor karriert választasz, akkor tulajdonképpen arról döntesz, hogy milyen életstílust, életritmust fogsz élni. Megválasztod, hogy mennyit, mikor, kivel dolgozol majd bizonyos jellegű problémákon. Célszerű ezért azt is tisztáznod, hogy milyen értékek lényegesek a számodra. Ha olyan célt választasz, ami összhangban van az értékrendeddel, sokkal sikeresebb és elégedettebb leszel a szakmádban.

4. Milyen mintákat hozol otthonról? 
Gondold végig, hogy néz ki a foglalkozási szerepekről alkotott képed. Milyen értékek fontosak otthon? Mikor vagy megbecsült tagja a családodnak? Ha minimum napi 12 órát dolgozol vagy ha minél több minőségi időt töltesz a szeretteiddel? Melyek azok a minták, amiket meg szeretnél tartani? Melyeket szeretnéd lecserélni?

Pályaválasztásnál ezeknek az elemeknek a számbavétele, összekapcsolása, összehangolása és erősítése a cél.


A karrier kiválasztás során nem csak magunkat, preferenciáinkat és értékeinket kell ismernünk, hanem a pontos képpel szükséges rendelkeznünk arról is, hogy a lehetséges szakmák jellemzői mennyire összeegyeztethetőek
belső igényeinkel vallja Kundrák Villő karrier tanácsadó.

Tájékozódj!
Miután megválaszoltad ezt a négy kérdést, tájékozódj. Beszélgess különböző szakemberekkel a munkájukról. Igyekezz nekik objektív kérdéseket feltenni. Kérdezd őket arról, hogy hogyan néz ki egy napjuk. Mik a feladataik? Kikkel szoktak a munkájuk során találkozni? Egyedül dolgoznak vagy csapatban? Milyen környezetben?

Én egy évtizeden át állatorvos szerettem volna lenni. Bújtam a könyveket, és alig vártam, hogy találkozzak a szomszédunkban lakó állatorvossal, hogy elmesélje rendelőjének legújabb kalandjait. Egy napon anyukám azzal a meglepetéssel fogadott, hogy megkérte ezt a kedves urat, hogy hagy menjek be a rendelőjébe egy műtétre. Majd kicsattantam örömömben. Ennél szebb ajándékot el se tudtam volna képzelni. Bementem a műtétre, ami egy sorsfordító pár óra volt. Az ott tapasztaltak alapján jöttem rá, hogy nem szeretnék állatorvos lenni.

Ne felejts el mindezek mellett arról is informálódni, hogy milyen a munkaerő-piaci helyzet az adott területen: milyenek az elhelyezkedési esélyek, milyen pozíciókat lehet betölteni, milyenek a kereseti és fejlődési lehetőségek.

Gyűjts személyes tapasztalatot!
Erre rengeteg féle trükk van. Itt van például az említett eset: használd fel a kapcsolati hálód. Vagy menj el önkénteskedni abba a szektorba, ami érdekel. Helyezd magad bele különböző helyzetekbe, láss el minél többféle feladatot. És sose feledd: akárhogy is döntesz, a saját igényeidre alapozd a választásod. A saját életed éld, ne másét!

 Dr. Kundrák Villő

A Jog és Pszichológia alapítója és vezetője, egy multinacionális vállalat HR Business Partnere.

[1]András Bálint, BME, pályafejlődés kurzus
[2] Helstáb Laura: Mitől leszünk boldogok a munkánkban? Csíkszentmihályi Mihály válaszolt, Jog és Pszichológia