Barion Pixel
Könyvajánló - Sue Klebold: Napsugaram - A columbine-i gyilkos édesanyjának vallomása
2017. július, 23. írta
Könyvajánló - Sue Klebold: Napsugaram - A columbine-i gyilkos édesanyjának vallomása
Kiss Laura
Odoo • Image and Text

„Letaglóz a rettenet, a teljes hitetlenség. A gyász a fiamért, a szégyen azért, amit tett, a félelem a világméretű gyűlölettől. Kínszenvedés szünet nélkül.” Igaz történet alapján.

 1999. április 20. A nap, amikor gyökerestül felfordul Sue Klebold élete. 

 A nap, amikor nemcsak elveszíti gyermekét, de megrendül a hite mindabban, amit eddig a családjáról, önmagáról és a világról gondolt. MIÉRT? Sue Klebold éveken keresztül fogalmazott vallomása válaszokért sikolt.

Bizonyára sokan emlékeznek a Columbine gimnáziumban történt mészárlásra, mely egyike az első legtragikusabb iskolai lövöldözéseknek.

1999. április 20-án Dylan Klebold és Eric Harris középiskolájukban meggyilkoltak tizenkét diákot, egy tanárt, és megsebesítettek huszonegy embert, ezután pedig öngyilkosságot követettek el.

Sue Klebold, Dylan édesanyja, bepillantást nyújt számunkra életébe. Sue életének legsötétebb pillanatai mellett, megismerhetjük annak napsugarasabb perceit is, s vele együtt döbbenünk meg azon a kegyetlen végkifejleten, amibe gyermeke élete torkollik.

Az édesanya megkísérli megérteni és szavakba önteni a felfoghatatlant. Nem mentségeket keres Dylan számára, csak próbál racionális fogódzókat találni az érzelmi zűrzavarban. Sue igyekszik adni, adni és adni más szülőknek, hiszen fia oly sok életet vett el, s emiatt ő mérhetetlen szégyent és bűntudatot él meg.

Olvasóként átélhetjük a tragédia első napjainak érzelmi mélypontjait, megtudhatjuk, hogy a család hogyan értesül a történtekről, és hogy mi történik egy gyilkos szüleivel közvetlenül a vérengzés után. Végigkövethetjük Sue Klebold gyászfolyamatát, gyászát, amellyel nagyon egyedül van a világban. Nincsen útmutató, nincsen fogódzó arra, hogyan éljünk túl egy ilyen katasztrófát, gyermekünk szörnyűséges tettét, amivel magunkra hagyott a romok között. A könyv segítségével megismerhetjük a rendőrségi nyomozás által feltárt információkat, hogy a két fiú hogyan készítette elő a gyilkosságot.

El kell ismernem, kezdetben kissé borzongva vettem kezembe a regényt, mivel korábban soha nem olvastam hasonlót. Hogyan is olvashattam volna, hiszen a Napsugaram egy páratlan vallomás, nem pedig tucatregény! Pszichológus olvasóként leginkább azt várom egy könyvtől, hogy megváltoztasson bennem valamit. Azt, hogy a könyv tovább tartson, mint legutolsó sora. Hogy árnyalja a gondolkodásomat, kérdéseket vessen fel és általa más szemmel láthassam a világot. Sue Klebold szubjektív beszámolója maximálisan eleget tett ennek. Ajánlom a könyvet minden olyan felnőtt olvasó számára, aki hasonló élményekre vágyik.

A könyvklubhoz itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/1929819653916705